Tunus’ta 2013 yılında öldürülen siyasi lider ve avukat Şükrü Beleyid’in suikastına ilişkin davada karar açıklandı. Olaydan 10 yılı aşkın süre sonra sonuçlanan davada, dört sanık hakkında idam cezası verildi. İki sanık ise müebbet hapse mahkum edildi.
Tunus’taki Nahda partisinin önde gelen muhaliflerinden olan sol görüşlü Şükrü Beleyid, partiyi ülkedeki laiklere karşı aşırılıkçıların işlediği şiddet suçlarını görmezden gelmekle suçluyordu. Beleyid, 6 Şubat 2013 tarihinde silahlı kişilerce aracında öldürüldü. Beleyid’in suikastı ülkede geniş çaplı protestolara sebep oldu. Başkent Tunus’taki mahkeme, kararını açıklamadan önce de Beleyid’in onlarca destekçisi mahkeme yakınlarında bir araya gelerek adalet talebinde bulundu. Mahkeme, kararını bugün açıkladı.
‘ŞÜKRÜ HALEN YAŞIYOR’
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Beleyid için adalet talebinde bulunan eylemciler, “Şükrü halen yaşıyor” ve “Şehitlerin kanına sadığız” sloganları attı.
Öte yandan, Beleyid’in suikastından sonra Tunus Kurucu Meclis üyelerinden Muhammed Brahmi de silahlı saldırganlarca öldürülmüştü. İki siyasetçinin Tunus hükümeti tarafından Ağustos 2013’te ‘terör örgütü’ olarak tanınan Ensar El Şeria isimli grupla bağlantılı kişilerce öldürüldüğü ifade edilirken, Beleyid’in ailesi ve laik siyasetçiler, suikasttan o dönemde iktidarda olan Nahda partisini sorumlu tuttu. Nahda ise iddiaları reddetti.
‘KARAR, MASUM OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR’
Davanın sonuçlanmasının ardından bugün Nahda hareketinden karara ilişkin yapılan açıklamada, “Yargı çevrelerince neticelendirilen detaylar, net bir şekilde Nahda’nın masumiyetini gösteriyor” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, mahkeme kararının özellikle Nahda lideri Raşid El Gannuşi olmak üzere ‘yanlış siyasi suçlamalardan etkilenen kişilerin itibarını iade etmesi gerektiği’ belirtildi. Nahda, mutabakatlarda ‘yeni bir sayfa açılması’ ve ‘kavga, dışlama ve nefrete son verme’ çağrısında bulundu.
Ülkede ‘muhalefeti sindirmeyi amaçladığı’ iddia edilen ve 11 Şubat 2023 tarihinde başlayan gözaltı operasyonlarıyla onlarca siyasetçi, gazeteci, aktivist, hakim ve iş insanı ‘devlet güvenliğine karşı komplo kurmak’ suçlamasıyla tutuklanmıştı. Bir toplantıdaki sözleri nedeniyle ‘halkı iç savaşa yönlendirmek’ suçlamasıyla 17 Nisan’da evine baskın yapılarak gözaltına alınan Nahda lideri Raşid El Gannuşi hakkında da tutuklama kararı verilmişti. Gannuşi, üç günlük gözaltının ardından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)