T24 Yaşam
Vincent Berthelot Fransa’da bisiklet sürerek sekiz yılda 30 bin km yol kat ettiğini ve 300’den fazla mektup teslim ettiğini tahmin ediyor. Elden teslim edilen bu mektupların bazen aile üyelerini ve uzun süredir görüşmeyen arkadaşları yeniden bir araya getiren dönüştürücü gücü ortaya çıktı. Sekiz yıl sonra, fikri bir harekete dönüştü. 64 yaşındaki Berthelot, “Yazılan tüm mektupların derin bir etkisi var. Her insan bir romandır. Herkesin bir hikayesi vardır ve bunlar çok güzel hikayelerdir, berbat ya da üzücü olsalar bile.” dedi.
Berthelot, 2015 yılında öğretmenlikten emekli olmadan önce, etrafındakilerden mektup toplayarak benzersiz hizmetinin temellerini atmaya başladığını anlatırken, “Birkaç kişi bana uzaylıymışım gibi baktı. Fakat ilk şaşkınlıkları geçtikten sonra çoğu insanın birine söylemek istediği bir şey vardı.” dedi.
İlk yolculuğunun rotası, onu Redon’daki evinden Lille, Marsilya, Strazburg ve Pireneler’e uzanan, bisikletiyle dolambaçlı bir yolculuğa gönderen 80 mektupla belirlenmiş. Bir yabancıya ilk teslimatı yaptığında heyecanı hızla azaldığını söylerken, çalışanlarından birine yazılan bir mektupla Brittany’deki bir giyim mağazasına gelişini “Gerçekten çok garipti” diye anlatıyor.
Berthelot, Guardian’a yaptığı açıklamasında, “Alıcı bana ihtiyatla baktı ve mektubu ancak vardiyası bittiğinde açacağı konusunda ısrar etti. Onunla gerçek bir etkileşime girmeden ayrıldım. Ve şöyle düşündüm: 80 mektubum var; her teslimat böyle olursa bu gerçekten zor olacak.” dedi.
Berthelot’un ne yaptığı kulaktan kulağa yayıldıkça, mektuplar yağmaya başladı. Yıllar önce sayım yapmayı bıraktı ama şu anda 300’den fazla mektup dağıttığını ve yaklaşık 19 bin mektup topladığını tahmin ediyor. İlerleyen zamanda, yaklaşık 110 kişi mektupları bizzat teslim etmek için kendisine katılmak üzere kayıt oldu. Böylece mektupları İzlanda, Kolombiya ve Küba’ya kadar taşıdılar.
Mektuplardan bazıları derin bir etki yarattı; örneğin 20 yıldır hoş sohbetlerden başka bir şey yapmayan iki kız kardeş arasındaki uçurumun kapatılmasına yardımcı olan veya gönderenin ölümünden hemen önce gelen mektuplar gibi. Berthelot, “Bunun gibi pek çok hikaye var” diyor.
2019’da, “başka hiçbir şeye benzemeyen bir mektup taşıyıcısı” olarak tanımladığı şeyi belgelemek isteyen İsviçreli film yapımcısı Alexandre Lachavanne de yolda kendisine eşlik etti. Lachavanne, Berthelot’un yaklaşımından etkilendiğini söylerken, “önemli ama acil olmayan postaları teslim etmek için yavaş yavaş bisiklet sürmek” etkileyiciydi diyor. Haftalar boyunca Fransa ve İsviçre’yi boydan boya geçerken Berthelot’a katıldı ve insanların Berthelot’un gelişine şokla tepki vermesini izledi.
Lachavanne, “Sonra okuma anı geliyor. Alıcılar, sevgilerini kağıda dökme şansını yakalayan arkadaşlarından veya sevdiklerinden gelen mektupları açarken kameram odaklandı. Tepkiler son derece dokunaklı. Mutluluk gözyaşları genellikle gözlerin kenarlarında oluyor” diyor.
Berthelot için emeklilik sonrası bisiklet gezisi, bağlantılar kurmayı sürdürme arzusuyla beslenen, bugünlerde zamanının önemli bir kısmını harcayan muazzam bir maceraya dönüştü.
Berthelot, “Günümüzde insanlar gerçek insani ilişkilere ihtiyaç duyuyor. Biraz sanal sistemlere bağlıyız ama bir boşluk var. Kan, ter ve gözyaşı eksikliği var ve buna yönelik gerçek bir talep var.” diyor.