Corona virüsü paniği büyüyor: Yeni varyant endişesi artarken DSÖ’den açıklama
Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un JN.1 varyantını, hızla yayılmasından dolayı ana soy BA.2.86’dan ayrı olarak izlenmesi gereken bir varyant olarak sınıflandırdı.
DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, elde edilen verilere göre JN.1 varyantının şu anda küresel halk sağlığı için oluşturduğu riskin “düşük” olarak değerlendirildiği belirtildi.
Açıklamada “Buna rağmen kuzey yarım kürede kış mevsiminin başlamasıyla birlikte JN.1, birçok ülkede solunum yolu enfeksiyonlarının yükünü artırabilir” ifadeleri kullanıldı.
Resmi verilere göre dünya genelinde JN.1 prevalansı 5 Kasım’da sona eren haftada %3 iken 3 Aralık’ta sona eren haftada %27’ye yükseldi. Aynı dönemde JN.1, Çin ve Moğolistan’dan Avustralya ve Yeni Zelanda’ya kadar 37 ülkeyi kapsayan Batı Pasifik’teki vakaların %1’inden %66’sına yükselmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde de JN.1 hızla artmaktadır. Bu varyant, 9 Aralık’ta sona eren 2 haftalık dönemde vakaların tahmini %21’ini oluştururken, önceki 2 haftada bu oran %8’di.
Konuyla ilgili Amerikan meedyasına konuşan doktorlar, JN.1 varyantının giderek yayıldığını açıkladı. Boston Çocuk Hastanesi’nde görevli John Brownstein, ABC News’e verdiği demeçte, JN.1 varyantının yayıldığını fakat henüz hastalığın daha şiddetli geçtiğine ya da halk sağlığı riski oluşturduğuna dair bir belirti olmadığını aktardı.
“HENÜZ BİR KANIT YOK”
Boston Çocuk Hastanesi inovasyon sorumlusu John Brownstein ABC News’e verdiği demeçte, “JN.1 varyantının yükselişini gözlemlerken, daha yaygın bir şekilde yayılıyor olsa da, şu anda daha şiddetli olduğunu veya önemli bir halk sağlığı riski oluşturduğunu gösteren önemli bir kanıt olmadığını belirtmek önemlidir” dedi.
Salı günkü risk analizinde DSÖ, JN.1’in bağışıklıktan kaçma veya diğer varyantlara göre daha şiddetli semptomlara neden olma riskinin daha yüksek olup olmadığının kesin olmadığını kabul etti. DSÖ, ülkelere JN.1’in mevcut antikorlardan ne kadar kaçabildiğini ve varyantın daha şiddetli hastalığa yol açıp açmadığını daha fazla araştırmalarını tavsiye etti.
En son CDC verileri, ajansa bildirilen COVID testlerinin %11’inin pozitif olduğunu ve 7 günlük bir süre içinde 23.432 kişinin şiddetli semptomlarla hastaneye kaldırıldığını göstermektedir. Geçtiğimiz hafta CDC, ülke çapında vakalar artarken tatil öncesinde insanlardan grip ve COVID-19 gibi solunum yolu hastalıklarına karşı acilen aşı olmalarını istedi.
MASKE VE HİJYEN VURGUSU YAPILDI
DSÖ’nün verileri sürekli izlediği kaydedilen açıklamada, gerektiğinde JN.1’in risk değerlendirmesini güncelleyeceği de vurgulandı.
Açıklamada, mevcut Covid-19 aşılarının, JN.1 ve SARS-CoV-2’nin dolaşımdaki diğer varyantlarından kaynaklanan ciddi hastalık ve ölümlere karşı koruma sağlamaya devam ettiği hatırlatıldı.
Enfeksiyon ve ciddi hastalıklara önlem alma çağrısının yapıldığı açıklamada, önlemler arasında kalabalık, kapalı veya havalandırmanın yetersiz olduğu alanlarda maske takılması, mümkün olduğunca güvenli mesafenin korunması, ellerin düzenli olarak yıkanması, şiddetli hastalık riski yüksek olanlar için Covid-19 ve gribe karşı aşıların güncel tutulması ile hastalık belirtileri olanlar için test yapılması da yer aldı.
JN.1, daha önce BA.2.86 alt türev varyantlarından biri olarak inceleniyordu.