Kurban Bayramı tatilinden dönüşler başladı.
Sürücüler, dönüş yolculuğu sürelerinin yoğunluktan dolayı uzayabileceği konusuna dikkat çekiyor.
Yol Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, sürücüleri yola çıkmadan önce en az 8 saatlik bir uyku almaları gerektiği konusunda uyarıyor.
25 dakikayı geçmeyecek kısa bir uyku molası
Şener, tatilcilerin dönüş yolundaki sürüş sırasında uykusuzluk hissederlerse aracı güvenli bir yere çekip, 25 dakikayı geçmeyecek kısa bir uyku molası vermesi gerektiğini belirtiyor.
Yola çıkmadan önce en az 8 saatlik bir uyku tavsiyesi
Yolculuk öncesinde yeterli uyku almanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Şener, “Sürücüler, dönüş yolculuğu sürelerinin yoğunluktan dolayı uzayabileceğini bilmeliler. Yola çıkmadan önce en az 8 saatlik bir uyku almaları gerekiyor.” diye konuştu.
Tatil süresince yapılan ziyaretlerin, uzun sohbetlerin, denizde geçirilen zamanın ve değişen yatma saatlerinin yarattığı yorgunluğa dikkati çeken Şener, bu yorucu etkilerin bayram dönüşünde daha fazla hissedileceğini belirtti.
“Araç kontrolleri yapılmalı”
Araç kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Şener, lastiklerin diş derinliği ve basınçlarının, aracın katalog değerlerine uygun olmasının güvenli bir yolculuk için çok önemli olduğunu söyledi.
“Farlar, sinyal lambaları ve ekipmanların çalışır durumda olup olmadığı kontrol edilmeli”
Şener, diğer sürücüler tarafından algılanmayı sağlayacak araçların farları, sinyal lambaları ve ekipmanların çalışır durumda olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini de vurguladı.
Güneşli havalarda sürüş
Güneşli havalarda sürüş yaparken gözleri kısmanın konsantrasyonu bozabileceğine vurgu yapan Şener, sürücülere uygun güneş gözlüğü takmaları, tünellerden geçerken de bu gözlükleri çıkarmaları uyarısında bulundu.
“Çocuk koltuğu kullanımı zorunlu”
Trafik kurallarına uyulmasının önemine değinen Şener, özellikle uzun yolculuklarda çocukların güvenliği için uygun çocuk koltuğu kullanımının zorunlu olduğunu hatırlattı.
“Yola bir gün önce veya sonra çıkmak daha uygun”
Trafikte acele edilmemesi ve yolculuk planlanırken olası aksiliklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Şener, “Eğer sürücü sabırsızsa, yola bir gün önce veya sonra çıkması daha uygun olacaktır.” tavsiyesinde bulundu.
“Düzenli aralıklarla mola verilmeli”
Uzun mesafeli sürüşlerde düzenli aralıklarla mola verilmesinin önemli olduğunu dile getiren Şener, şöyle devam etti:
Sürüş süresi 2 saati veya mesafe 200 kilometreyi aşıyorsa, bu ‘uzun mesafeli sürüş’ olarak kabul edilir. Uzun yolculuklarda yolunuzu planlarken, düzenli aralıklarla mola vererek yolculuğunuzu bölmek önemlidir. Eğer sürüş sırasında uykusuzluk hissederseniz ve gerekli önlemleri almadıysanız, aracınızı güvenli bir yere çekip 25 dakikayı geçmeyecek kısa bir uyku molası vermelisiniz. Bu kısa uyku, ‘güç uykusu’ olarak adlandırılır ve sizi yeniden enerjik hale getirir.
Cep telefonu kullanımı
Cep telefonu kullanımının sürüş güvenliğini olumsuz etkilediğini vurgulayan Şener, sadece sürüşe odaklanılması gerektiğini söyledi.
“Bilinmeyen alternatif yollar daha riskli”
Özgür Şener, geniş yollarda trafik akışının daha çabuk sağlandığını belirterek, bilinmeyen alternatif yolların daha zorlu ve riskli olabileceğini sözlerine ekledi.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)