Slovakya’da kabine toplantısı çıkışında uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanan ve dün gece ameliyata alınan Başbakanı Robert Fico’nun ‘hayati tehlikeyi atlattığı’ açıklandı. Akşam saatlerinde BBC’ye konuşan Slovakya Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba ameliyatın iyi geçtiğini, Fico’nun artık hayati tehlikesinin bulunmadığını düşündüklerini belirterek “Tahmin ediyoruz ki kurtulacak” dedi. Yerel basın da Başbakan’ın bilincinin açıldığını aktardı.
‘ARKA PLANINDA YAYGINLAŞAN NEFRET SÖYLEMİ VAR’
Savunma Bakanı Robert Kalinak ise daha önce yaptığı açıklamada, ameliyatın üç saatin üzerinde sürdüğünü ve durumun “kötü” olduğunu söylemişti. Estok saldırının ardından yaptığı açıklamalarda saldırının arka planında özellikle sosyal medyada yaygınlaşan nefret söyleminin bulunduğunu öne sürdü. İçişleri Bakanı, bazı siyasetçilerin ve medya kuruluşlarının korunmasına yönelik önlemlerinin de artırıldığını açıkladı. Slovakya Cumhurbaşkanı ve siyasiler saldırıyı “demokrasiye yapılmış bir saldırı” diyerek kınadı.
Olayın ardından açıklama yapan Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, Fico’nun karın, kol ve bacaklarından olmak üzere beş yerinden vurulduğunu söyledi. Saldırıyı suikast girişimi olarak tanımladı. İlk soruşturmanın ardından saldırının “siyasi” motivasyonla düzenlendiğinin düşünüldüğünü belirtti. Başbakan Yardımcısı Taraba olayın ardından, muhalefet partilerini eleştirdi. Onları Fico’yu “neredeyse canavar gibi” göstermekle suçladı.
Saldırı, başkent Bratislava’nın 140 km kuzey doğusundaki Handlova’da yaşandı. Slovakya siyasetindeki farklı görüşlerdeki isimler, saldırıyı kınayan açıklamalarda ortak bir dil kullandı. Avrupalı liderler de, kınama açıklamalarında saldırının demokrasiye yönelik olduğunu savunan mesajlar verdi.
UKRAYNA’YA ASKERİ YARDIMI DURDURDU
Robert Fico geçen eylülde yapılan seçimlerde popülist-milliyetçi bir koalisyonun başında iktidara geri dönmüştü. Fico’nun başbakan olarak ilk birkaç ayı siyasi açıdan son derece çekişmeli geçti. Ocak ayında Ukrayna’ya askeri yardımı durdurdu. Nisanda kamu yayıncısı RTVS’yi kaldırma planlarını hayata geçirdi. Son haftalarda binlerce kişi bu kararı protesto etti.
SALDIRGAN KİM?
Slovak basının, saldırının faili olduğu iddia edilen 71 yaşındaki kişinin, yazar ve aynı zamanda Slovakya Yazarlar Birliği üyesi Juraj Cintura olduğunu duyurdu. Cintura bir kesim tarafından solcu ve liberal olarak tanımlanırken, bir kesim tarafından da neo-Nazi bir hareketin bir zamanlar üyesi olmakla suçlanıyor.
Gece geç saatlerde Slovakya Parlamentosu, devlet binaları, parlamenterlerin ofisleri, basın ve medya kuruluşları etrafındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Estok ülkede gerginliğin had safhada olduğunu ve ülkenin bir iç savaşın eşiğine geldiğini de iddia etti. Ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi bugün toplanacak.
‘SORUMLULUK MEDYA VE MUHALEFETE YÜKLENEMEZ’
Slovakya’nın en büyük haber portalı Dennik N’nin Genel Yayın Yönetmeni Matus Kostolny, saldırının ülke demokrasi tarihinde bir dönüm noktası oluşturacağını söyledi ve “Ülkemizin demokratik batı geleneklerine bağlı ülkelerden biri olup olmadığını şimdi anlayacağız” dedi. Kostonly, ülkede saldırı ile ilgili olarak taraflar arasındaki karşılıklı suçlamaları da eleştirdi. Saldırının sorumluluğunun bazılarının yapmaya çalıştığı gibi muhalefete ve medyaya yüklenemeyeceğini vurgulayan Kostolny ancak bu saldırının bazılarının ileri sürdüğü gibi Başbakan ve yandaşlarının kullandığı nefret diline de mal edilemeyeceğini belirtti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)