CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, önümüzdeki günlerde belirlenecek olan asgari ücrete ilişkin olarak “Bu bir zam değildir. Enflasyon karşısına eriyen ücretlinin aldığı maaşın bir anlamda enflasyon farkını kapatma bedelidir. Dolayısıyla enflasyon farkı nedeni ile asgari ücrette güncelleme yapanlar, bunu bir lütuf olarak sunmasınlar. Zaten işçiler, emekçiler neredeyse açlık sınırını altında bir gelir kazanıyorlar” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Taşcıer, Antalya’da; CHP TBMM Grubu 28. Dönem 1. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı devam ederken gündemi değerlendirdi.
BAE ziyareti dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter” sözlerine ilişkin Gamze Taşcıer şunları söyledi:
“Öncelikle şunu sormak lazım kararı veren iktidar yetkililerine, neden daha önce tek sefer belirleniyordu ve iki sefer olma ihtiyacı hissetti. Acaba işçinin daha çok para kazanması niyetinden dolayı mı ya da işçiye daha çok para verelim anlayışından dolayı mı yoksa ekonominin kötü yönetilmesinden dolayı bir zorunluluk muydu? Eğer bugün enflasyon 3 haneli sayılara yaklaştıysa, alım gücü her gün eriyorsa, emeğinin karşılığında insanca bir yaşam sürdüremiyorsa emekçi, iki kez asgari ücrete zam yapmanız bir tercih değil, bir zorunluluktur. Ayrıca şunu da ifade edeyim; bu bir zam değildir. Enflasyon karşısına eriyen ücretlinin aldığı maaşın bir anlamda enflasyon farkını kapatma bedelidir. Dolayısıyla enflasyon farkı nedeni ile asgari ücrette güncelleme yapanlar, bunu bir lütuf olarak sunmasınlar. Zaten işçiler, emekçiler neredeyse açlık sınırını altında bir gelir kazanıyorlar. Bu nedenle de bu ülkeyi yönetenler hala alınan bu para ile kira mı ödeyecek, sağlıklı bir yaşam mı sürecek, çocuklarına harçlık mı verecek bunun farkında değiller. İşin en acısı da bu farkın her gün azalıyor olması….
“Asgari ücretin bir rakamdan ibaret olmadığını çok net bir şekilde ifade edeceğiz”
11 Aralık Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı olacak. Öncesinde CHP’nin bakış açısı nedir onun çalışmasını yapıyoruz. Ancak biz asgari ücretin bir rakamdan ibaret olmadığını çok net bir şekilde ifade edeceğiz. İster 17 bin 500 lira olsun ister 21 bin 500 lira olsun hiçbir anlamı yok. Bu sadece enflasyon karşısında bir ay mı yoksa üç ay mı eriyecek, onun bir göstergesi olacak. Oysa biz istiyoruz ki asgari ücretlinin sayısının azaltılacağı, bu ülkenin zenginliğinden herkesin eşit pay alacağı, sendikalaşma haklarının sağlanacağı, ILO ile birlikte asgari ücretlinin tüm kesimlerinin kendi hakları konusunda insanlığa yakışır bir asgari ücret belirlemesinin yapılmasını sağlayacağız. İçinde bulunduğumuz bu sıkıntının, sorunun, Türk Lirası’nın her geçen gün değer kaybediyor oluşu, asgari ücretin bir zamla açlık sınırının üzerine çekiliyor olması yani bir kedi fare oyununa dönüşmesinden ziyade bir yönetim sorunu olduğunu Türkiye’nin iyi yönetilemediğini ve ekonominin iyi yönetilememesinin bedelinin de emekçilerin haklarının alamaması ile ödenmesini nasıl önüne geçeceğiz bunu anlatacağız.
“SGK, orada yaşayan vatandaşların ödeyeceği üç beş kuruş katılım payına kaldıysa vah bu ülkenin haline”
Taşcıer, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) deprem bölgesinde ilaçlara katkı payı almama desteğinin kesmesine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Depremle birlikte eczaneleren ilaç alan hastalın kaıtım paylarının geçici süreliğine alınmaması yönünde bir karar çıkarmıştı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. Şimdi 30 kasım itibariyle artık bü ucretlerin alınacağı ifade edildi. Oysa hala deprem bölgesindeki mağduriyetler, zorlu koşulları devam ediyorken, insanlar hala yakınlarını kaybetmenin, tüm mal varlıklarını, tüm geçmişlerini kaybetmenin stresini, sıkıntısını üzerinden atamıyorken; SGK, orada yaşayan vatandaşların ödeyeceği üç beş kuruş katılım payına kaldıysa vah bu ülkenin haline. Biz, sadece Türkiye Eczacılar Birliği’nin talebini ve bizlerin talebi olan altı ay daha uzatma talebini Çalışma Bakanına hatırlattık. Eğer bu ülkenin kaynaklı o dört beş ildeki katılım paylarını ödeyecek vatandaşların, ödeyeceği üç beş kuruşa muhtaç hale geldiyse Türkiye’nin çok başka sorunları var demektir. Buradan tekrardan Çalışma Bakanına seslenelim; orada yaşayan insanların hala acıları taze, hala mağduriyetleri devam ediyor, elektrik kesintileri devam ediyor, normal hayatlarına dönediler. Hala başlarını sokacakları evleri yok. Bu nedenle de en az altı ay olmak üzere vatandaşlarımızdan alınacak olan katılım paylarını alınmaması yönünde bir kararı tekrardan gözden geçirmelerini ifade etmiş olalım.”