Otomotiv devlerinden biri 20 bin işçiyi işten çıkarıyor, fabrikaların neredeyse yarısını kapatıyor

Nissan, Tochigi’deki Akıllı Fabrikada İşten Çıkarmaları Duyurdu

Nissan Motor’un Tochigi’deki “Nissan Akıllı Fabrika” üretim hattında bir işçi olan Japonya’nın en büyük fabrikasında büyük değişiklikler yaşanıyor. Tesis, Tokyo’nun 105 kilometre kuzeyinde, Kaminokawa şehrinde yer alıyor.

Japonya’nın önde gelen otomotiv şirketi Nissan, zorlu bir yılın ardından yaklaşık 11 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Bu karar, Kasım ayında duyurulan 9.000 işten çıkarma planının yanı sıra toplamda 20.000 kişiyi etkileyecek geniş kapsamlı bir yeniden yapılanma planının bir parçası olarak açıklandı. Şirketin küresel iş gücünde yüzde 15’lik bir azalma bekleniyor. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının bir parçası olan Nissan, bir dönem dünya genelinde en çok satış yapan otomobil üreticisi unvanına sahipti (2017-2018).

Yeniden yapılanma süreci üretim, satış, idari işler ve araştırma-geliştirme alanlarında çalışanları ve dış işbirlikçileri etkileyecek. Nissan, hangi fabrikaların kapatılacağını henüz açıklamazken, İngiltere’nin Sunderland şehrinde bulunan Avrupa’daki tek fabrikasının kapanmayacağı belirtiliyor. Bu fabrikada yaklaşık 6.000 kişi istihdam ediliyor.

Nissan’ın fabrika sayısının 2027’ye kadar 17’den 10’a düşmesi bekleniyor ve şirket bu sayede 500 milyar yen (yaklaşık 3,13 milyar avro) tasarruf sağlayacak. Ayrıca, maliyetleri azaltmak amacıyla daha az tedarikçiye yönelen bir tedarik zinciri reformu da planlanıyor.

Nissan’ın yeni CEO’su Ivan Espinosa, geçtiğimiz ay göreve başladı.

Espinosa, yaptığı açıklamada, “Zorlu 2024 mali yılı ve değişken maliyetlerin artmasıyla birlikte, karlılığa odaklanırken işimizi daha büyük bir aciliyetle geliştirmeliyiz” dedi. Espinosa, 13 Mayıs 2025’te Japonya’nın Yokohama şehrinde basın toplantısı düzenledi ve şirketin 2027 mali yılına kadar yedi araç fabrikasını kapatacağını ve 20.000 kişilik iş gücünü azaltacağını duyurdu. Yeni yönetimin, şirketin istikrarlı bir şekilde toparlanması için gereken tüm adımları atacağını vurguladı.

Related Posts

İsrail-İran savaşı Türkiye’nin ekonomisini nasıl etkiler? Uzman isim açıkladı…

Ortadoğu’da artan gerilim Türkiye’nin enerji ve ekonomi güvenliğini tehdit ediyor. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki dalgalanmalar, Türkiye’nin ekonomisi üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Peki, İsrail ve İran arasındaki gerilim Türkiye’yi nasıl etkiler? Uzmanlar yorumladı. İşte ayrıntılar…

Altın soluklandı! Yine tırmanacak mı?

İsrail ile İran arasında başlayan ve üçüncü gününe ulaşan çatışmaların ardından altın fiyatları tırmanışa geçti. Artan jeopolitik risklerle birlikte yatırımcıların güvenli liman olarak döndüğü altında fiyatlar haftaya yüksek başlarken bugün kısmen …

‘Barbaros Hayreddin Paşa’ sismik araştırma gemisi Trabzon Limanı’na demirledi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO) denizlerdeki petrol ile doğal gaz aramalarında kullanılan sismik araştırma gemisi “Barbaros Hayreddin Paşa”, Trabzon Limanı’na geldi.

Sağlık raporu ücretli mi oldu, ne kadar?

2025 yılı itibarıyla sağlık raporlarına dair yeni bir dönem başladı. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerine yönelik güncel ücret tarifesini yayımlayarak, bazı sağlık raporlarının artık ücretli olacağını duyurdu. Peki, 2025 sağlık raporu ücretli mi oldu, ne kadar?

TÜİK açıkladı: Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 2,4 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde toplam ücretli çalışan sayısının nisan ayında yıllık yüzde 2,4, aylık yüzde 0,7 arttığını açıkladı.

Çin’den gelen veriler çelik fiyatlarını ateşledi

Çelik inşaat demiri vadeli kontratları, geçtiğimiz haftaki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Pazartesi günü ton başına 3.000 yuan seviyelerine tırmanan fiyatlar, Çin’den gelen ekonomik verilerin yatırımcılarca olumlu değerlendirilmesiyle …