‘Kimlik kaybı’nın olumlu tarafları da var

Efnan Atmaca-

Ayşegül Savaş’ın adını ABD eski başkanı Barack Obama’nın 2024’ün ‘en’leri listesinde gördük. Obama, Savaş’ın “The Anthropologists” adlı kitabını listesine alınca hakkında pek çok yazı çıktı. Hemen belirtmeliyim “The Anthropologists” sadece Obama’nın listesinde değil, aynı zamanda başta TIME dergisi olmak üzere pek çok mecranın yılın en iyi 100 kitabı listesinde yer alıyor. New York Times, Guardian, Publisher’s Weekly, Financial Times gibi yayınlar hakkında olumlu yorumlar yaptı. Kitap; idealist genç bir çiftin ülkelerinden uzakta, isimsiz bir şehirde kök salmak için verdikleri uğraşı, çabayı konu alıyor. Ortak bir kültür oluşturmaya çalışıyorlar birlikte. Otobiyografik izler taşıyor çünkü 38 yaşındaki Savaş, Türkiye, İngiltere ve Danimarka’da büyüdü. ABD’de okudu, uzun süre orada yaşadı. Bugünlerde Letonyalı eşi Maks Ovsjanikov ile Paris’te bir hayat kurdu. Ve küçük bir bebeği var. Gerisini Savaş’tan dinleyelim.

Öncelikle Türkçe Yayımlama ve Tanınma

Türkiye’den okurların, gazetecilerin ilgisi tabii beni mutlu etti. Ama kitaplarımın henüz Türkçeye çevrilmemiş olmasında bir suçlu yok. Her sene ABD’de 10 binlerce roman yayımlanıyor. Bunların arasında Türk asıllı pek çok yazar da var (Mina Seçkin, İnci Artek, Nazlı Kocay, Kenan Orhan…) Türkçeye çevrilen kitapların çoğu o sene en çok satan veya en büyük edebi ödülleri kazanan kitaplar. O yüzden sadece Türk olduğum için hemen çevrileceğim gibi bir beklentim hiç olmadı. Bir yazarın eserlerinin farklı dillerde yayımlanması seneler sürüyor.

Benim için acı olan birçok Türkçe eserin İngilizceye çevrilmemiş olması. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın başyapıtları son senelerde çevrildi; Tezer Özlü ilk defa iki sene önce; Oğuz Atay bu sene. Bu da İngilizce edebiyatın hegemonyasının, kendine odaklılığının bir örneği.

Kitapların Türkçeye Çevrilme Süreci

İkinci romanım Türkiye’de 2025’te, üçüncüsü ise önümüzdeki senelerde Iş Kültür’den çıkacak. Bu gelişme Barack Obama’nın listesinden bağımsız, birkaç sene önce oldu. Ancak her şeyin oldukça yavaş ilerlediği yayın dünyasında bir kitabın tercümesi ve okurlarla buluşması seneler sürebiliyor.

Kültürel Kimlik ve Köksüzlük

Çocukluğumdan beri kendimi tek bir yere ait olarak hiç düşünmedim. Gönül bağı kurduğum, ilham aldığım coğrafyalar var, mesela Ege. Birlikteyken köklendiğim dostlarım var, yaparken kendimi bulduğum aktiviteler de (özellikle kitap okumak).

Benim gibi aidat hissi ‘çoğul’ olan insanlarla her zaman daha kolay anlaşmışımdır. Onlarla birlikteyken yeni ritüeller yaratmak öğrenilmiş, ezbere kültürün dışında, kendi seçtiğimiz öğelerle bir kültür yaratmak bana derin bir haz verir. Bununla beraber ‘köklü’, ülkesinin kültürüne ait, anayurdundan, hatta memleketinden ayrılmamış insanlarda gözlemlediğim bir çeşit ‘güven’ veya dünyadaki yerini bilme duygusuna da her zaman imrenmişimdir.

Kimlik İnşası ve Göç

İlk iki romanımda insanın kimliği katman katman soyulunca elde kalanları irdeledim: Kültürümüz, inançlarımız, değer yargımız, cinsiyetimiz, dinimiz… Bütün bunları birer birer elersek ortada ne kalıyor? Son romanımda ise bu parçalardan tekrar bir bütün yapabilme olasılığını düşündüm. Bu kitap ‘kimlik kaybı’nın olumlu taraflarını inceliyor.

Genellemeler ve Ayrıntılar

Bir yazar olarak benim için en önemlisi genellemeler dışında düşünmeyi, dünyayı ayrıntıları ile görmeyi öğrenmek.

İstanbul ve Kişisel Bağlar

Ailem İstanbul’a ben ortaokuldayken taşındı. Beş sene İstanbul’da yaşadıktan sonra üniversiteye Amerika’ya gittim. O yüzden İstanbul benim için hep biraz yabancı, biraz gizemli bir şehir oldu. Ama İstanbul’u yeterince yakından tanımamak, bazı eski mahallelerine yabancı olmak, takside yol tarif edememek beni hep biraz mahcup etmiştir! Bu mahcubiyetin arkasındaki hissiyat herhalde İstanbul’u sembolik memleketim benimsemem.

Annelik ve Değişim

Hayatımın hiçbir döneminde bu kadar az vaktim olmamıştı. Ve hayatımın hiçbir döneminde bu kadar verimli olmamıştım! Anne olunca zaman ile ilişkim temelden değişti.

Related Posts

Bayramın 2. günü toplu taşıma ücretsiz mi? Bayramda otobüsler, metro, vapur, marmaray ücretsiz mi, hangi güne kadar?

Kurban Bayramı’nda toplu taşıma bedava mı, otobüsler ücretsiz mi? vatandaşların gündemine geldi. 6 Haziran Cuma günü başlayan Kurban Bayramı’nın ilk günü ve bayram tatilinin diğer günleri için toplu ulaşım araçlarının ücret tarifesi, bayram ziyaretlerini gerçekleştirecek olan vatandaşlar tarafından gündeme gelmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayramda Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme ile Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy hatlarında ücretsiz ulaşım hizmeti sunulacağını duyurdu. Peki, bayramda toplu taşıma kaç gün ücretsiz? İşte, ayrıntılar.

Son dakika depremler listesi 4 Haziran 2025 (AFAD / Kandilli) || Az önce deprem mi oldu? Bugün en son deprem nerede, saat kaçta oldu?

Türkiye, deprem kuşağında yer alan coğrafi konumu nedeniyle sık sık sarsıntılarla karşı karşıya kalıyor. Vatandaşlar, “Az önce deprem mi oldu?”, “En son deprem nerede oldu gibi soruların yanıtlarını anlık olarak arıyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin güncel verileriyle hazırlanan 4 Haziran 2025 tarihli son dakika depremler listesi, Türkiye ve çevresinde meydana gelen sarsıntıların merkez üssü, büyüklüğü, derinliği ve saati gibi tüm detayları sizlere sunuyor. Peki, Bugün en son deprem ne zaman, saat kaçta, nerede oldu? İstanbul, İzmir, Ankara, Muğla ve diğer illerdeki deprem hareketliliğini öğrenmek için bu haberimizden en güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

2025 LGS sınavı ne zaman? LGS sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından her yıl 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın 2025 yılı takvimi belli oldu. Peki, 2025 LGS sınavı ne zaman? LGS sınavı ne zaman açıklanacak?

Dijital çağı sorgulayan “Deliriyum” dans gösterisinin prömiyeri yapıldı

Dijital çağı sorgulayan “Deliriyum” dans gösterisinin prömiyeri yapıldı

Sofya Opera ve Balesi, AKM’de “Elektra” operasını sahneledi

Sofya Opera ve Balesi, AKM’de “Elektra” operasını sahneledi

OKULLAR NE ZAMAN KAPANIYOR 6 HAZİRAN CUMA SON GÜN MÜ? Yaz tatili başlangıcı için geri sayım başladı! Okullar bu yıl erken mi kapanacak, yaz tatili bayram tatiliyle birleşecek mi? Bakan Tekin’den açıklama geldi!

Havaların ısınması ve Kurban Bayramı tatilinin yaklaşmasıyla birlikte tatil planı yapacak öğrenciler ve öğretmenler merak içerisinde “Okullar bu yıl erken mi kapanacak, yaz tatili bayram tatiliyle birleşecek mi?” sorusunun cevabını araştırıyor. Özellikle de Kurban Bayramı tatili ile yaz tatilinin birleşme olasılığı nedeniyle “6 Haziran Cuma okullar kapanacak mı?” sorusunun cevabı en çok araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Merak edilen soru Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soruldu. Konuyla ilgili Tekin’den net yanıt geldi. Tekin yaptığı açıklamada MEB’in resmi internet sitesinde yer alan akademik takvim dışındaki herhangi bir bilgiye riayet edilmemesi gerektiğini ifade etti. Peki, okullar ne zaman kapanıyor 2025? Yaz tatili ne zaman başlayacak, Kurban Bayramı tatili ile birleşecek mi? Merak edenler için tüm ayrıntıları haberimizde derledik. İşte 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Takvimi’ne göre okulların kapanacağı ve yaz tatilinin başlayacağı tarih…