Güneş ışınlarına karşı doğal koruma: Bol sebze ve meyve tüketin

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya: Yaz Sıcağına Karşı Beslenme Önerileri

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz sıcağına karşı riskli grupları uyarmış ve beslenme önerilerinde bulunmuştur. Prof. Dr. Kaya, “Kavun, karpuz, kayısı, kiraz, domates, salatalık, havuç, tere, roka gibi sebzeleri, şeftali gibi meyveleri bol bol tüketmek vücudu güneşin zararlı ışınlarından korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir” demiştir.

Riskli gruplar arasında yaşlılar, 5-6 yaş altı çocuklar, bebekler, hamile ve emzikli kadınlar bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya, bu grupların beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca bu grupların diyetisyenlere danışarak beslenme planlarını oluşturmalarının önemine değinmiştir. Yaz aylarında ferahlatıcı ve antioksidan açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaya, bu sayede bağışıklık sisteminin korunacağını ve güneşe karşı koruyucu önlemler alınacağını ifade etmiştir.

Riskli Gruplar İçin Beslenme Önerileri

Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz aylarında risk grubundaki bireylerin özellikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtmiş ve güneşten korunma yöntemleri hakkında bilgi vermiştir. Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan Prof. Dr. Kaya, antioksidan zengin meyve ve sebzelerin önemine vurgu yapmıştır.

Related Posts

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Piyasada Ozempic ve Wegovy adlarıyla bilinen GLP-1 ilaçlarını kullananların sayısıyla birlikte bildirilen yan etkiler de artıyor. Zayıflamanın yanı sıra diyabete karşı da kullanılan ilaçlar ölüme yol açabiliyor.

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Ömrü uzatmak için artık kadavralar devrede: Sağlıkta yeni aşama Antalya’da başladı

İleri yaştaki organlar artık kaderine terk edilmeyecek. Türkiye’de organ bağışı yetersizliği yüzünden her yıl binlerce hasta hayat kurtaran nakil fırsatını kaçırırken, Akdeniz Üniversitesi bu çıkmazı tersine çevirecek kritik bir adım attı.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?