Bursa’da takımının kaldığı otel 5 saat boyunca ses bombası, maytap ve torpil yağmuruna tutulan Amedspor Kulübü Başkanı Selahattin Yıldırım, “Otele girerler diye sabaha kadar otelde devriye attık, ikinci Madımak olabilirdi” dedi.
Tribünlerde faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen “Beyaz Toros” ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım‘ın pankartlarının açıldığı Bursaspor-Amedspor maçının öncesi ve sonrasında yaşananları değerlendiren Selahattin Yıldırım, Bursa Emniyeti’nin gereken önlemleri almadığını söyledi.
Amida Haber’e konuşan Selahattin Yıldırım’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde…
Uzun zamandır Bursa ile bir gerginlik vardı. Bu atmosferi bekliyor muydunuz?
– Bu gerginlik bizi bağlayan bir şey değil. 2009 yılında Diyarbakırspor’un Bursa’da yaşadığı linç ve saldırılardan sonra başlayan bir gerginlik. O zaman kucağında çocuk olan bir ailenin linç edilmesi ile başlayan bir süreç bu. Biz Bursaspor’un 1’inci ligden 2’inci lige düşeceğini biliyorduk.
Fikstür kuraları çekilmeden Türkiye Futbol Federasyonu’na yazılı başvuruda bulunduk: “Biz Bursaspor’la aynı grupta olmak istemiyoruz” diye. Bize şifahen 16 takımın daha aynı taleple başvurduğunu söylediler.
Gerginlik Bursa’ya girdiğiniz andan itibaren mı başladı. Otele kadar nasıl gittiniz?
– Bursa’ya kadar iki polis memuru refakat etti. Otele kadar herhangi bir sorun yaşamadık. Otel önünü polis kapatmıştı, kimse yaklaşmıyordu, kimse de yoktu. Bursaspor yönetimi gece saat 22.00 gibi bizi ziyaret etti. 10-15 dakika sohbet ettik. Bu arada onlara sürekli telefon geliyordu. Onlar otelden ayrıldıktan bir dakika sonra, otelin önünde havai fişekler patlamaya başladı.
Herhangi bir yetkiliyi aramadınız mı?
– Bursa Emniyet Müdürü ile başkanvekilimiz görüştü, müdür “tedbirler alındı bir sıkıntı yok” diye hep geçiştirdi. TFF başkanına görüntüleri attım ulaşamadım. Daha sonra TFF başkanvekiline çektiğim görüntüleri attım. Siyasilerle görüştük, onlara durumu anlattık. Emniyet sürekli “merak etmeyin gerekli tedbirleri aldık” dedi.
Peki, bu açıklama sizi rahatlatıyor muydu?
– Emniyet yeterince güvenlik önlemi almış olsaydı sabaha kadar koridorlarda beklemezdik. Çünkü belli karşıda bir polis bariyeri var, insanlar bariyere yaslanıp bize havai fişekle saldırdılar. Polis ve araçlar vardı ama taraftar onlara yaslanıp bize ırkçı küfürler ediyorlardı. Müdahale olsaydı bunu yapamazdılar. Biz daha sonra Bursalı holiganların çektiği videoları sosyal medyada gördük. Videoda polisle “Tamam sakin olun, 5 kişiyi bırakacağız, otele girecekler” şeklinde diyalogları var. Emniyetin ihmali ikinci bir Madımak’ın önünü açabilirdi. Bunun önünü Bursa’da her türlü açmıştılar. Bu olabilirdi.
Yeşil (Mahmut Yıldırım) posterleri ne zaman açıldı?
– Maçın başlamasına 3-5 dakika kala o pankartlar açıldı. Açıldıktan sonra tribünlerden hep bir ağızdan ırkçı küfür ve hakaretler edildi. İnsan onurunu rencide edici küfürler edildi. Takım bayraklarının olduğu yere biri tırmandı, Amedspor bayrağını indirip yaktılar.
Devre arası uzun sürdü, o sırada maçın tatil edilmesi için görüşmeler mi yapıldı?
– Devre arası hakem uzun süre çıkmadı. O şartlarda hakemin maçı tatil etmesi lazımdı. Orada insan hayatını kast eden bir durum vardı. Çünkü normal bir durum değildi. O pankartlarla beraber karşı takımın taraftarları galeyana geldiler. Sahaya demir çubuk, mermi atanlar vardı. Silah sesleri geliyor, emin olamıyorsun patlayıcı mı silah mı diye. Acaba içeri silah mı soktular diye tereddüt ediyorsun. Hakem nasıl bir baskı altında kaldıysa maçı devam ettirme kararı aldı.