Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, nasıl bulaşır? Sağlık Bakanlığı KKKA hastalığı belirtileri ve korunma yöntemleri

“`html

Sivas’a bağlı Koyulhisar ilçesindeki Kalebaşı köyünde yaşayan Süleyman ve Nilüfer Tütüncü çiftinin 1,5 yaşındaki oğulları Metehan’a, iki gün önce bir kene yapıştı. Genç ebeveynler, Metehan’ı hemen Reşadiye Devlet Hastanesi’ne götürdü. Burada KKKA hastalığı şüphesi ile tedavi altına alınan bebek, durumunun ciddileşmesi üzerine Tokat Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Ne yazık ki, tüm müdahalelere rağmen Metehan bebek dün akşam hayata veda etti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının nasıl yayıldığı ve tedavi olanakları da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, KKKA nedir? Nasıl bulaşır? İşte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler…

KKKA Nedir? Tarihçesi Hakkında Bilgiler…

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ilk kez 12. yüzyılda Tacikistan’da tanımlanmıştır. Bu hastalık, kene ısırığı sonrasında idrar, tükürük, rektum ve karın bölgesinde kanama ile birlikte vücutta yaygın kanamalarla seyreden bir virüs enfeksiyonudur. 1944-1945 yıllarında, Rusya’nın Kırım bölgesindeki batı steplerde yer alan Sovyet askerleri arasında hastalığın ilk vakaları görülmüştür. Bu hastalığa, Kırım Hemorajik Ateşi adı verilmiştir. 1956 yılında, Zaire’deki bir hasta üzerinde Kongo virüsü tespit edilmiştir. 1969 yılında ise, her iki virüsün aynı olduğu ortaya çıkmış ve hastalık günümüzdeki adıyla anılmaya başlanmıştır.

KKKA, ülkemizde ilk olarak 2002 yılında belirgin hale gelmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konulmuştur. Hastalığın başlıca taşıyıcısı olan kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz dönemlerinde vaka sayısında artış gözlemlenmektedir. İlk kez Tokat ilinde ortaya çıkan KKKA vakaları, genellikle İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzey bölgelerinde yoğunlaşmaktadır.

KKKA Belirtileri Nelerdir?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs ile ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Bu hastalık; yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ciddi vakalarda kanama gibi belirtilerle ilerleyerek önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

KKKA Nasıl Bulaşır?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Nairovirus grubuna ait tek sarmallı RNA virüsü tarafından bulaşmaktadır. Hastalık, başlıca kene ısırığı veya bu keneye temas sonucunda insanlara geçmektedir. Ülkemizde en yaygın taşıyıcı kene türü Hyalomma marginatum’dur. Hastalık, viremik dönemdeki hayvanların veya enfekte kişilerin kan ve diğer vücut sıvılarıyla temas edilmesiyle de bulaşabilir.

İnkübasyon süresi, genellikle kene ısırılmasından sonra 1-3 gün arasında değişmekte, ancak bu süre maksimum 9 güne kadar çıkabilmektedir. Enfekte sıvılarla temas durumunda ise belirtiler 5-6 gün içinde görülebilir.

KKKA’nın Tedavi Yöntemleri

KKKA hastalığının tedavisinde esas olarak destekleyici tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Günümüzde, hastalığa karşı etkili bir aşı veya spesifik bir tedavi ilaçları bulunmamaktadır. Ancak Türkiye’de aşı geliştirme çalışmaları sürdürüldüğü bildirilmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nden Korunma Yöntemleri

Kene açısından risk taşıyan alanlara, örneğin tarla, bahçe, orman ve piknik bölgelerine giderken, vücudu kaplayan giysiler giymek büyük önem taşımaktadır. Pantolon paçalarının çorapların içine sokulması ve açık renkli giysilerin tercih edilmesi, kenelerin daha kolay fark edilmesini sağlamaktadır.

Riskli bölgelerden döndükten sonra hem kendinizi hem de çocuklarınızı kene açısından kontrol etmeyi unutmayın. Eğer kene tespit edilirse, çıplak elle dokunmaksızın, kenenin en yakın yerinden dikkatlice çekilmeli ve uygun bir malzeme ile çıkartılmalıdır.

Kene çıkarma konusunda zorluk yaşayanlar, derhal sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ne kadar erken müdahale edilirse, hastalığın bulaşma riski de o kadar düşecektir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, hayvanlar üzerinde genellikle belirti göstermemekte, bu nedenle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde sağlıklı görünen hayvanlar bile virüsü taşıyabilir. Hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla çıplak elle temastan kaçınılmalıdır.

Hastalarla temasta bulunan kişilerin de gerekli koruyucu önlemleri (eldiven, maske vb.) almaları son derece önemlidir. Kene tutunmuş bireyler, belirtiler açısından 10 gün süreyle dikkatli izlemde olmalı ve herhangi bir belirti ortaya çıkarsa derhal sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.

Keneler, uçma veya zıplama yeteneğine sahip olmayan, yere tırmanarak insan vücuduna ulaşabilen küçük eklem bacaklı hayvanlardır. Keneleri çıplak elle öldürmek veya zarar vermek yerine dikkatlice çıkarılmalıdır. Kenelere sigara basmak veya kolonya dökmek, kenenin içeriğini bulaştırma riskini artırır, bu nedenle bu yöntemler kesinlikle önerilmez.

“`

Related Posts

27 HAZİRAN ON NUMARA SONUÇLARI SORGULAMA 2025 (Tek tıkla görüntüleme ekranı) | Milli Piyango canlı Online On Numara çekiliş sonuçları belli oldu: 1 milyon 899 bin TL ikramiye devretti!

On Numara sonuçları sorgulama ekranı 27 Haziran 2025, Milli Piyango Online ile erişime açıldı. Haftanın 2. On Numara canlı çekilişi, Sisal Şans tarafından 27 Haziran 2025 Cuma günü noter huzurunda gerçekleşti. Milli Piyango TV Youtube kanalından da yayınlanan canlı çekilişin hemen ardından On Numara sonuçları ile hangi numaraların kazandırdığı belli oldu. Heyecanla beklenen bu akşamki On Numara çekiliş sonuçları ile 10 bilen çıkmayınca 1 milyon 899 bin 173 TL ikramiye devretti. 9 bilen 34 kişi de 16.952,95 TL kazandı. Bu akşamki On Numara sonuçları sorgulama ekranı millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla ikramiyeler öğrenilebilecek. Peki, hangi numaralar kazandırdı? İşte, 27 Haziran 2025 On Numara sonuçları sorgulama ekranı tıkla hızlı görüntüleme sayfası ve çekiliş sonuçları ile ilgili bilgiler.

ÜÇ AYLAR BAŞLANGIÇ TARİHİ || 2025 yılında ikinci başlangıç! Receb, Şaban ve Ramazan ayı üç aylar başlangıç tarihi

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

AÖF YAZ OKULU 2025 KAYIT TARİHİ ||Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman, nasıl yapılır?

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavları ne zaman sorusu, öğrenciler tarafından takip ediliyor. Belirlenen tarihten sonra mazeret kabul edilmeyecek ve yaz okulu kayıt işlemi yapılmayacaktır. Yaz okulu kayıt süresi uzatılmayacaktır. Belirtilen tarihler arasında her ne sebeple olursa olsun, Yaz Okulu ücretini ödemeyen öğrenciler, 2024-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıt hakkını kaybeder. Yaz okuluna kayıt yaptıracak öğrenciler en fazla beş ders seçebilir. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından yapılacaktır. Dersler bittikten sonra AÖF yaz okulu sınavları ağustos ayında yapılacak. Peki, Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, AÖF yaz okulu 2025 kayıt tarihi…

YKS tercihleri ne zaman? ÖSYM Üniversite sınavı (YKS) tercih tarihleri 2025!

ÖSYM tarafından düzenlenen 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih tarihleri sınava giren adaylar tarafından merak ediliyor. 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşen TYT, AYT ve YDT oturumlarının ardından milyonlarca üniversite adayı, hayallerindeki bölümlere yerleşmek için tercih sürecine hazırlanıyor. Tercih kılavuzu, kontenjanlar, taban puanlar ve üniversite sıralamalarıyla ilgili tüm detaylar için ÖSYM’nin resmi sitesi ve Aday İşlemleri Sistemi (AİS) takip edilecek. Peki, YKS tercihleri ne zaman başlayacak? İşte YKS tercih tarihleri 2025!

İSTANBUL LİSE TABAN PUANLARI 2025 || İstanbul’da hangi lise kaç puan ve yüzdelik dilim ile alıyor?

İstanbul lise taban puanları, LGS tercih süreci yaklaşırken gündeme geldi. MEB tarafından açıklanan takvime göre Liselere Geçiş Sistemi sınav sonuçları 11 Temmuz 2025 Cuma günü açıklanacak. Ardından öğrenciler elde ettikleri puan türüne göre tercih işlemlerini gerçekleştirecek. Bu bağlamda İstanbul lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri, lise eğitimine devam edecek öğrenciler için tercih sürecinde yardımcı olacak. Peki İstanbul’daki okulların taban puanları, yüzdelik dilimleri ve kontenjanları açıklandı mı? İşte İstanbul Anadolu, İmam Hatip, Fen Lisesi LGS yüzdelik dilimleri ve taban puanları bilgileri…

SAĞLIK BAKANLIĞI 18 BİN PERSONEL ALIMI TAKVİMİ Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımı başvuruları ne zaman başlayacak? Bakan Memişoğlu’ndan açıklama geldi!

Sağlık Bakanlığı tarafından 18 bin personel alımı yapılacağı duyusu sonrasında sağlık personeli adayları merak içerisinde başvuru tarihi ve şartlarını merak edip araştırıyor. Bu bağlamda “Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımı başvuruları ne zaman başlayacak?” sorusunun cevabı araştırılıyor. Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu kritik açıklamada bulundu. Peki, Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımı başvuruları ne zaman başlayacak? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte detaylar…