Altın Yatırımcıların Güvenli Limanı Olmaya Devam Ediyor
Son zamanlarda küresel jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte yatırımcıların altına olan ilgisi de artmış durumda. Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve İsrail-İran gerginliği gibi olaylar, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına olan ilgiyi artırdı.
Bireysel yatırımcıların taleplerinin yanı sıra merkez bankalarının da altın almaya başlaması, dolar bazında ons altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
ABD’nin ek tarifeler açıklaması ve Çin ile olan ticari gerilim gibi olaylar, altına olan ilgiyi artırdı. Tüm bu gelişmelerin ardından ons altın fiyatları, yakın zamanda 3.500 doların üzerine çıkarak rekor kırdı.
Finansal Yatırım Araçlarının Performansı
TÜİK tarafından yapılan araştırmada, nisanda reel getirileri incelenen finansal yatırım araçları arasında külçe altının diğer yatırım araçlarından ayrıştığı görüldü.
Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına yıllık bazda %31,17 reel getiri sağlarken, mevduat faizi %16,26 ve avro %0,90 oranlarında getiri sağladı. Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) %0,91, dolar %3,80 ve BIST 100 endeksi %20,29 oranında yatırımcısına kaybettirdi.
Son 2 yılın performansına bakıldığında külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda son 24 ayın tamamında reel getiri sağladı. BİST 100 endeksi ise 16 ayda yatırımcısına getiri sağladı.
Mevduat faizi son 24 ayın 6’sında, DİBS ise 3’ünde yatırımcısına reel getiri sağladı.