Maaşlardaki kayıp milyarları aştı: Enflasyon yükseldi, fatura emekçiye kesildi!

DİSK-AR, Ücret Kayıpları Raporunu Yayımladı: Emekçiler 134 Milyar TL Gelir Kaybı Yaşadı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “Ücret Kayıpları İzleme Raporu (Nisan 2025)” başlıklı üçüncü raporunu yayımladı. Raporda, yüksek enflasyon ve adaletsiz vergi ile kesintilerin emekçilerin gelirleri üzerindeki etkisi detaylı verilerle açıklandı. Ocak-Mart 2025 döneminde emekçilerin toplam gelir kaybı en az 134 milyar 228 milyon TL olarak hesaplandı.

Raporda, 2025 yılının ilk üç ayında yaşanan yüzde 10,06 oranındaki resmi enflasyonun, işçi, memur ve emekli maaşlarında yarattığı kayıplar şu şekilde sıralandı:

  • İşçilerin toplam ücret kaybı: 75,6 milyar TL
  • Memur maaşlarındaki toplam kayıp: 28,1 milyar TL
  • Emekli aylıklarındaki toplam kayıp: 30,6 milyar TL

Böylece emek gelirlerindeki üç aylık toplam kayıp 134,2 milyar TL’yi buldu.

Ayrıca, enflasyonun bireysel ücretlerdeki etkisi de dikkat çekiciydi. Mart ayında net asgari ücretli 2 bin 224 TL kayba uğradı.

Daha yüksek ücretle çalışanlar ise şu kayıpları yaşadı:

  • Asgari ücretin 1,5 katı ücret alan bir işçi: 3 bin 159 TL kayıp
  • 2 katı ücret alan bir işçi: 4 bin 94 TL kayıp
  • 2,5 katı ücret alan bir işçi: 4 bin 990 TL kayıp
  • 3 katı ücret alan bir işçi: 5 bin 758 TL kayıp

Raporda ayrıca, enflasyonun yanı sıra vergi ve sosyal güvenlik kesintilerinin de gelirleri ciddi biçimde aşındırdığına dikkat çekildi. Mart 2025 itibarıyla asgari ücretin 2,5 katı maaş alan bir işçinin ücretinin yüzde 37,5’inin vergi, kesinti ve enflasyon karşısında eridiği belirtildi.

DİSK-AR, önümüzdeki aylarda bu kayıpların artarak devam edeceği uyarısında bulunarak, gelirlerin enflasyona karşı korunması ve vergi adaletinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Altında bu hafta son olabilir!

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Geçen haftayı düşüşle açan altının çıkışı yüksek oldu. Yeni haftada da yükseliş sürdü. Küresel gerilimlerden etkilenen altın …

Kredi kartı sahiplerine müjde! Limitler artıyor, vadeler uzuyor

Bankalar, kredi kartları üzerinden yapılacak nakit işlemlere yönelik yürürlükte olan kısıtlamalarda değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Son olarak 10 Temmuz tarihli tebliği ile kredi kartı borçlarına 48 aya kadar taksitlendirme imkanı tanıyan BDDK, yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalan nakit çekim limit ve vadelerinde de normalleşme adımları atacak.

Emeklilik şartları değişiyor: Sağlık sektöründe yeni kapı aralandı

Sağlık sektöründeki yeni düzenlemeler, doktorların emeklilik şartlarını iyileştiriyor ve önemli değişikliklere yol açıyor. SGK uzmanı İsa Karakaş, sağlık hizmetleri ve doktorların çalışma statülerindeki dönüşümünü değerlendirdi.

Yeni zorunluluk geliyor: POS cihazları değişiyor

POS ödemeleri bir süredir gündemdeydi. Özellikle muhalefet Irak başta olmak üzere yurt dışından ülkeye kayıt dışı para girişleri olduğunu ve bunun POS cihazları üzerinden yapıldığı konusunu gündeme getiriyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt …

Dolardan kaçan kaçana…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 4 Temmuz 2025 haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları toplamda 2 milyar 944 milyon dolar azaldı. Özellikle tüzel kişilerin döviz hesaplarında kayda değer bir gerileme yaşanırken …

Serbest piyasada döviz fiyatları (10 Temmuz 2025)

Dolar 40,0560 liradan, euro ise 47,1550 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarışı’da 40,0540 liradan alınan dolar 40,0560 liradan, 47,1530 liradan alınan euro ise 47,1550 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 40,04 liradan, euro ise 46,92 liradan …