Kuyumculukta kimlik zorunluluğu sektörü zora sokuyor: Kayıtdışı alışveriş artıyor

Son yıllarda ithalat kotaları ve yüksek maliyetlerle mücadele eden kuyumculuk sektörü, şimdi de finansal takip düzenlemeleri nedeniyle zorlanıyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından belirlenen 185 bin TL’lik alışveriş sınırı, kimlik ibrazı zorunluluğunu beraberinde getirirken, bu bilgilerin 8 yıl saklanmasını gerektiriyor. Kuyumcular, bu durumun müşterileri tedirgin ettiğini, kimlik paylaşmak istemeyenlerin alışverişten vazgeçtiğini ve kayıtdışı işlemlerin arttığını belirtiyor.

‘EN AZ 500 BİN TL OLMALI’

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan düzenleme kapsamında, kuyumcularda 185 bin TL ve üzeri işlemler için kimlik ibrazı zorunlu hale gelirken, denetimler de Maliye tarafından yapılıyor. Konuyla ilgili İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şubat ayı meclis toplantısında konuşan İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, bu sınırın piyasa koşullarıyla uyumsuz olduğunu belirterek, “185 bin TL, altının hızla yükselen fiyatları karşısında oldukça düşük bir seviye. Bugün 54 gram altına denk gelen bu sınır, sektör için yetersiz. O nedenle MASAK yetkililerinden bu limiti en az 500 bin TL’ye çıkarmalarını talep ettik” dedi.

‘MÜŞTERİ ALIŞVERİŞTEN VAZGEÇİYOR’

Özboyacı, müşteriden kimlik istendiğinde alıcının tereddüt ettiğini ve çoğu zaman alışverişten vazgeçtiğini vurgulayarak, “Bu kez kuyumcular müşteri kaybetmemek için kayıtdışına yönelmek zorunda kalıyor. Ayrıca kimlik ibraz edilmediğinde kesilen cezalar da ciddi boyutta. Kimliği almadığımızda veya fatura kesilen müşteriden imza alınmadığında 261 bin TL ceza kesiliyor. Bu tür cezalar, perakendecilerin ödeme gücünü aşıyor” dedi.

KAYITDIŞI ALIŞVERİŞ ARTIYOR

Sektör temsilcileri, mevcut düzenlemenin bireysel yatırımcıları zor durumda bıraktığını ve vergi kaybına yol açtığını belirtiyor. Artan altın fiyatları ve enflasyon göz önüne alındığında, 185 bin TL’lik sınırın piyasa gerçekleriyle örtüşmediğini ifade eden kuyumcular, MASAK ve ilgili kurumlardan yeni bir düzenleme bekliyor. Sektör temsilcileri, limitin 500 bin TL’ye çıkarılması ve ceza oranlarının gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

Related Posts

Emeklilik şartları değişiyor: Sağlık sektöründe yeni kapı aralandı

Sağlık sektöründeki yeni düzenlemeler, doktorların emeklilik şartlarını iyileştiriyor ve önemli değişikliklere yol açıyor. SGK uzmanı İsa Karakaş, sağlık hizmetleri ve doktorların çalışma statülerindeki dönüşümünü değerlendirdi.

Yeni zorunluluk geliyor: POS cihazları değişiyor

POS ödemeleri bir süredir gündemdeydi. Özellikle muhalefet Irak başta olmak üzere yurt dışından ülkeye kayıt dışı para girişleri olduğunu ve bunun POS cihazları üzerinden yapıldığı konusunu gündeme getiriyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt …

Dolardan kaçan kaçana…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 4 Temmuz 2025 haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları toplamda 2 milyar 944 milyon dolar azaldı. Özellikle tüzel kişilerin döviz hesaplarında kayda değer bir gerileme yaşanırken …

Serbest piyasada döviz fiyatları (10 Temmuz 2025)

Dolar 40,0560 liradan, euro ise 47,1550 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarışı’da 40,0540 liradan alınan dolar 40,0560 liradan, 47,1530 liradan alınan euro ise 47,1550 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 40,04 liradan, euro ise 46,92 liradan …

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.